En vanlig dag som hjärntrött

Igår hade jag en vanlig dag som hjärntrött, inte en där jag stannade hemma hela dagen utan en där jag hittade på en måttlig aktivitet. (Plockade bär.) Då jag har hjärntrötthet, (”Vad fan säger du? Det har du inte alls! Jo, det har jag visst!”), så måste alla dagar med aktiviteter innehålla mängder med pauser. Så här såg dagen ut:

– Gjorde småsaker hemma.
– Bar upp min tunga cykeln från källaren
– Hade en kort paus på trappan utanför ytterdörren.
– Började cykla.
– Nådde den branta backen och började leda cykeln.
– Satte mig på en pelare och pausade några sekunder.
– Fortsatte leda cykeln.
– Satte mig på ett staket och pausade några sekunder.
– Fortsatte leda cykeln.
– Satte mig på en bänk i en busskur, drack vatten och pausade några sekunder till.
– Ledde cykeln upp för resten av backen och började cykla.
– Nådde målet och gick till den rätta platsen i skogen.
– Satte mig på marken och hade en kort paus.
– Började plocka bär.
– Cyklade hem. Nerförsbacke kräver inga pauser.
– Jättekort paus på trappan utanför ytterdörren.
– Bar ner cykeln i källaren.
– Gick upp för trapporna och in i lägenheten.
– Satte mig i hallen och pausade några sekunder.
– Gick direkt till sovrummet för en lite längre paus utan intryck på femton minuter.
– Värde upp mat och åt.
– La mig för att sova en och en halv timme. Vanligtvis blir det bara en timme per dag, men efter fysisk aktivitet brukar det bli lite extra.
– Vaknade utan att vara utvilad.
– Rensade bär i två timmar och femton minuter medan jag hade konstanta nervstickningar i huvudet.
– Låg i sängen resten av tiden tills det äntligen var dags att få sova.
– Vaknade utan att känna mig utvilad.
– Började dagens utmaning att överleva till läggdags.

Många tror att man hinner göra hur mycket som helst hemma när man har hel sjukersättning, men man har ju alltid ersättningen av en anledning. En av alla mina anledningar är hjärntröttheten och jag måste välja varje dag om jag ska ägna tiden åt någon aktivitet eller om jag ska göra hushållssysslor. Jag kan inte göra både och på samma dag, det är bara om det är en enkel aktivitet och enkel hushållssyssla. Men efter den fysiska aktiviteten igår behövde hushållssysslorna ställas in och de kan jag ägna mig åt idag när jag är inne hela dagen och kan ta regelbundna pauser. Om jag hittar på en riktigt ansträngande aktivitet som att åka iväg på heldagsutflykt långt bort så behövs flera vilodagar både före och efter aktiviteten. När jag gör en enklare aktivitet som den ovan krävs åminstone en vilodag före och efter. Så folk som tror att jag har all tid i världen kan tänka om då disk, dammsugning, dusch och byte av sängkläder som jag ska göra idag kommer får hela dagen att gå åt på grund av alla pauser.

På grund av det här känns särskilt sommaren extra kort och stressig. Det är så mycket jag vill hinna med och hitta på, men jag kan inte göra mer en två små eller en stor aktivitet per vecka, vilket innebär fyra eller åtta aktiviteter till innan augusti är slut…. Och jag vill räcka till för alla. Familjen, vännerna och mig själv. För att inte tala om Patricia, min spinnande sambo. Hon som verkligen har fått erfara hur förändrar jag är och hur mycket mindre jag dessvärre orkar leka med henne. Det måste göras på dagar jag är hemma hela dagen eller bara hittar på något litet, för annars är jag däckad resten av tiden när jag kommer hem. Då funkar laserpekaren perfekt.

Nu har jag skrivit tre blogginlägg på rad då jag så sällan sitter vid datorn och måste passa på. Nu krävs en lite längre vila innan jag kan tömma tvättmaskinen, duscha, ha en kort paus igen och sen äta. Idag har jag som tur är en matlåda färdig, för matlagning är väldigt ansträngande och kan inte göras samma dag som alla andra hushållssysslor. En av dagens tråkiga sysslor, byte av sängkläder, är redan gjort. Det är egentligen en av de mest praktiska aktiviteterna för så fort jag behöver någon kort paus med bytet av örngott, lakan eller påslakan så är det ju bara att slänga sig tillbaka i sängen innan jag fortsätter. En del av alla meningar i dagens blogginlägg har jag skrivit medan jag blundar, men nu ska jag äntligen få blunda en längre stund. Min troliga adhd kommer nu att bråka med hjärntröttheten för att den blir uttråkad av att jag ska ligga stilla i mörker och tystnad i minst en halvtimme utan att lyssna på musik, podd eller lugnande ljud, men nu måste jag låta hjärntröttheten vinna. Adhd:n kommer att få sin vilja fram när jag hänger upp tvätt och diskar för då ska jag lyssna på ljudbok. Innan jag måste pausa igen. Jag älskar mitt liv…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


CAPTCHA Image
Reload Image