Ett besök i Warszawa

Det finns många ställen jag skulle vilja resa till och Polens huvudstad Warszawa är ett av dem. Förra sommaren var jag ju i Gdynia som också ligger i Polen, men jag vill gärna se mer av det landet. Warszawa är ett bra ställe för shopping till exempel (jag älskar att shoppa), och där finns ett av centraleuropas största köpcenter som heter Arkadia. Köpcentret har hela fem våningar och där finns en hel del butiker med det mesta i.

Andra shoppingställen som vore värda ett besök är shoppinggatan Nowy Swiat, gamla stan som har ett utbud av småbutiker och marknaden Targowisko Bakalarska som har hela 700 stånd med prylar. Där lär jag inte ha några svårigheter med att hitta en kylskåpsmagnet som souvenir till min samling.

Man blir såklart hungrig av att shoppa och då finns det trevliga matställen att gå till. Senses är en restaurang som är bra om man har beslutsångest då det där säljs olika avsmakningsmenyer. Blikle Café har bland annat desserter och kakor för den sötsugna, med andra ord jag. Glass som också är ett måste för mig är det nog inga svårigheter att hitta i Warszawa.

Det viktigaste momentet för en resa är såklart sevärdheter och det finns det gott om i Warszawa. Det finns ett museum som har en stor slottspark och även ställen det kan vara bra att besöka för att få upp ögonen för hemska saker som hänt.
Warszawas getto var hem till nästan 500 000 judar under andra världskriget och de levde under hemska förhållanden där innan de skickades till dödsläger. Där kan man besöka den judiska begravningsplatsen och bland annat se efterlämningar och utställningar.

Andra intressanta sevärdheter är Pawiak-fängelset där cirka 100 000 personer miste livet då det användes av nazister för att hålla politiska fångar och, så klart koncentrationslägret Auschwitz.

Vill man se Warszawa uppifrån vore det en bra idé att besöka utkiksplattformen på kulturpalatset i centrum som är 234 meter högt och om man inte orkar gå de trettio trapporna upp så finns det hiss.// Polly

Alla bilderna i detta inlägg är från Pixabay.

2 svar på ”Ett besök i Warszawa”

  1. ”234 meter högt och om man inte orkar gå de trettio trapporna upp så finns det hiss” Då menas väl trappor och inte trappsteg? Utsiktsplattformen ligger inte på 234 meter. Kanske 200 men säkert fin utsikt. Brukar alltid pricka in utsiktsplatser när jag besöker städer. Jag hade långt gånga planer på att åka till Warszawa 2012, men tappade delvis reseintresset när pappa gått bort. Warszawa ska vara en jättefin stad och väldigt billig. Jag har besökt Gdynia/Gdansk och Krakow. Krakow är väldigt sevärd. Har faktiskt en gång i tiden i praktiken varit Sveriges huvudstad när Sigismund var kung. Mycket att se. Bl.a. slottet som Sverige stördes från. Man kan åka bussturer till fantastiska saltgruvor och även se det dystra Auschwitz/Birkenau, som var det största koncentrationslägret under andra världskriget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


CAPTCHA Image
Reload Image