Svåra situationer

En av de svåraste situationerna just nu för mig när det gäller selektiv mutism är när jag ska äta ute med någon eller köpa kulglass eller liknande där man måste göra sin beställning framme vid kassan. Det första problemet är att man oftast inte kan se själva menyerna förrän man är framme vid kassan och man måste alltså då bestämma sig för vad man ska ha medan kassörskan väntar på en. Är det kö känns det tusen gånger värre och en ung kille i kassan är allra värst. Vet inte riktigt varför.

Många gånger jag har ätit ute har det blivit stora problem och de har alltid uppstått när de andra i mitt sällskap hinner bestämma sig för vad de ska ha före mig. Kassörskan tar deras beställningar och där står alltså jag med allas blickar på mig. Alla väntar på mig och jag finner det som en omöjlighet att kunna bestämma mig för vad jag ska ha när jag har publik.

Oftast slutar det med att jag ”låser mig” och det blir ingen beställning. Ibland har de jag varit med sagt att vi ska vänta lite och vi går och sätter oss medan kassörskan ordnar med deras beställningar. Sen klarar jag inte av att gå fram och slutligen säga vad jag ska ha och då är besöket förstört.

I stunden skäms jag för hur jag beter mig. Jag känner mig så barnslig och jag lovar mig själv att jag aldrig ska gå tillbaks till samma ställe och beställa något igen. Nu var det ett tag sedan som något liknande inträffade, men jag är säker på att en liknande situation kommer uppstå igen.

Frågan är hur man ska kunna koncentrera sig på och fundera över vilken mat/glass man ska köpa medan både ens sällskap och kassörskan väntar på att man ska bli klar? Jag vill läsa menyerna i lugn och ro utan någons blickar på mig. Vad sägs som att öppna en selektiv glass och matservering där menyerna delas ut vid borden med stora tydliga bilder på beställningarna, så att man bara kan peka och säga ”Den vill jag ha”? 😉

Jobbigast är det på Mc Donald’s eller när en glassbar som säljer Ben & Jerrys glass för då ska personalen alltid krångla till det så mycket med konstiga menynamn som ibland är omöjliga att uttala. Jag kommer ihåg en gång när jag köpte en ”Hot fudge sundae med chocholate fudge brownie” på Liseberg. Det är en av mina svåraste beställningar hittills.

Det ger en sån stress och panik när man står i kön och hela tiden försöker upprepa beställningens namn och uttal i sitt huvud och då blir inte saken bättre av att det är en massa folk runt omkring. Jag tar nästan alltid fram bankkortet i förväg när jag ska utsätta mig för uppdrag av dessa slag.

// Polly

Ett svar på ”Svåra situationer”

  1. Vissa MAX i Stockholm har terminaler där man pekar och klickar vad man vill ha. Jättebra tycker jag. Sen hamnar man i en snabbkassa där ens beställningsnummer kommer upp på en skärm så man slipper stå i kö. Mac Donalds och Burger Kings skärmar klarar jag knappt att läsa utan glasögon, så ofta blir det något specialerbjudande som syns extra tydligt. Men nu har jag nu nästan slutat med kött. Finns ”visst” veg utbud på MAX, Mc D och Subway, men inte Burger K.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


CAPTCHA Image
Reload Image