Ogillar att umgås

Jag ogillar oftast att umgås och jag hittade en text som stämmer in perfekt på mig. Texten är från Aspergerssyndrom.info, Copyright 2012 M Wallgren.

     ” Forskning har visat att aspergaren för umgänge med andra använder samma område i hjärnan som när han arbetar med logiska problem och inlärning. Detta medför att socialt umgänge, som för andra innebär påfyllning av energi, istället innebär en betydande ansträngning för aspergaren. Gemenskapen som för flertalet är en viktig bit i livet dränerar aspergaren. Han föredrar ensamhetenJust denna bit förefaller vara mycket svår att förstå för de som inte har detta funktionshinder.
     Tröttande är också alla sinnesintryck: ljud, ljus och lukter kan trötta enormt. De som drabbats av utmattningssyndrom kan ha liknande symptom. Personen med AS löper dessutom större risk att drabbas av utmattning pga en lägre stresströskel, men också på grund av bombardemanget av sinnesintryck som han inte kan filtrera.
     
För att återhämta sig behöver aspergaren vara ensam, vilket lätt missförstås av omgivningen.
 ’Passar inte vårt sällskap? Varför vill du inte hänga med på det och det? Är du sur? Eller tycker du att du är förmer än vi?’ En neurotypisk person sållar automatiskt bort bakgrundsljud. De flesta kan utan problem tala i telefon fastän andra pratar i samma rum eller TV:n står på. Detta kan vara omöjligt för aspergaren.
 Att äta tillsammans vid ett långbord där alla pratar är mycket krävande. Att försöka urskilja vad bordsgrannen säger och föra ett vettigt samtal kräver stor ansträngning. Efter en stund är aspergaren helt slut. Har han dessutom drabbats av utbrändhet är sociala situationer inte att tänka på. Det går dock bra att samtala med en i taget i ett tyst rum. Det går också bra att hålla föredrag (om det inte är för mycket intryck och ljud i bakgrunden förstås, för då tappar man tankarna).”

Är det någon som känner igen sig i det här?

     För mig innebär umgänge stora problem, speciellt om det är med folk jag inte känner, men det kan kännas svårt oavsett. Det är inte det att jag inte vill umgås för det kan hända ibland att jag vill, men jag undviker det oftast för att det är så jobbigt.
De två senaste gångerna när jag träffade teatervänner i Jönköping fegade jag ur så fort jag närmade mig parken och jag höll på att skämmas ihjäl över att behöva gå dit själv för att vänta på de andra. Jag kände mig så obekväm och det kändes som om alla stirrade på mig.
     Ett av de största problemen när jag umgås med folk är att jag inte klarar av att meddela andra när jag har fått nog och vill hem, vilket medför att jag blir gnällig, trött och nära gråten. Just därför känns det alltid tryggast att bara vara hemma i ensamheten. Dator, skriva, läsa och film. Jag umgås med folk på datorn, i böcker när jag läser och skriver och i filmer när jag kollar på andra. Det är det allra bästa sättet för mig att umgås på. Alla gånger.
// Polly 

10 svar på ”Ogillar att umgås”

  1. Känner igen mig! Umgås helst med bara en person i taget. Det allra värsta jag vet är lagidrotter. Kaos, skrik, busvisslingar och visselpipor. Jag tycker mycket om vissa typer av idrott, men spelar jag t.ex. tennis eller badminton så vill jag vara ensam på min planhalva. Tycker det blir kaotiskt annars och vet inte hur jag ska göra. Jag vill inte vara ensam jämt, men har jag ingen depression så kan jag vara ensam flera dygn i sträck utan att må dåligt. Men helst inte utan katter förstås. På skogården och i skolkorridorerna klarade jag inte av allt kaos och skrik. Drog mig undan ev. men 1 (helst inte mer än 1 åt gången) kompis.

    1. Men jag älskar att spela musik med andra, men alla i ett band brukar ha en tydlig uppgift. Man fylls med mycket positiv energi av att spela musik med andra.

        1. Jag avskyr att titta på lagidrotter också. Rena tortyren att titta på en fotbollsmatch t.ex. Om jag måste titta på någon är oblodiga kampsporter det jag tycker är intressantast att titta på. Sumobrottning är favoriten, men har ingen kanal som visar detta just nu, så jag för nöja mig med ”Plattan” i gladiatorerna som är nästan samma sak som sumobrottning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.


CAPTCHA Image
Reload Image